Araç Periyodik Bakım Zamanları
Periyodik Bakım Nedir
Sürücülerin, yolcuların ve otomobilin sürüş güvenliği çok önemlidir. Zamanla araçlarda meydana gelebilecek ufak çaplı arızalar sürücüler fark etmeden büyük sorunlara yol açabilir. Motorlu araçlarda önemli parçaların belirli aralıklarla kontrolünün sağlanması, gerekli ayarlamaların yapılması ve arızalı yada eskiyen parçaların değiştirme işlemlerinin gerçekleştirilmesi gereklidir. Bu işlemlerin tümüne periyodik bakım denilmektedir.
Periyodik Bakım Neden Önemli?
Periyodik bakımların amacı; araç performansını olabildiğince en iyi durumda muhafaza etmek, büyük arızalara neden olabilecek küçük problemleri ortadan kaldırmak, aracın kanuni düzenlemelere uygun olarak çalışmasını ve herkes için güvenli bir yolculuk olmasını sağlamaktır. Periyodik bakımların gerçekleştirilmesi ile araçların uzun ömürlü olması, yakıt ekonomisi sağlanması ve daha güvenli çalışması ile ilgili tüm kontroller profesyonellerce yapılmaktadır.
Periyodik Bakım Ne Sıklıkta Yapılmalı?
Araçların bakım periyotları, üretici firmaların belirlediği zamanlarda (genelde 1 yıl) veya belirlediği periyotlarda (10.000/15.000 km, 20.000/30.000 km, 30.000/45.000km… gibi) yapılır. Bu bakım periyotlarında araçlardaki sıvıların, filtrelerin, ayarların ve mekanik parçaların bakımları, kontrolleri, ayarları ve değişimleri yapılır.
Periyodik Bakım neleri kapsar?
- Motor Yağı Ve Yağ Filtresi Değişimi
Araç motorunun çalışması sırasında kaynaklanan ısı değişimlerinden ve sürtünmeden kaynaklı aşınmalardan dolayı araç motoru bir süre sonra arızalanabilir. Periyodik bakımda motor yağı yenilenir ve yağ filtresi temizliği yapılır.
- Hava Filtresi Kontrolü ve Değişimi
Hava filtreleri motorun yanma odasına girer ve temizliği önemlidir. Hava filtrelerinde biriken atıkların motora ulaşmaması açısından temizlenmelidir.
- Klima Polen Filtresi Değişimi ve Kontrolü
Klimaların polen filtreleri kontrol edilir ve gerekli durumlarda değişimleri yapılır. Klima polen filtresi değişimi sürücülerin ve yolcuların sağlığı açısından oldukça önemlidir.
- Yakıt Filtresi Kontrolü ve Değişimi
Yakıt içerisinde yer alan istenmeyen parçalar aracın sürüş konforunu düşürür aynı zamanda insan sağlığı açısından da olumsuz sonuçlar içerir. Bu nedenle yakıt filtrelerinin kontrol ve değişimi periyodik bakım sırasında yapılmaktadır.
- Motor Bakımı Ve Kontrolü
Motor aracın en önemli parçasıdır. Aracın performansını üst düzeye taşıyacak olan motorun tüm parçalarının bakım ve kontrolü aynı zamanda sürüş güvenliği açısından da önemlidir.
- Sıvıların Kontrolü
Aracın hidrolik sistemleri, antifriz ve motor yağı olmak üzere aracın performans ve güvenliğini etkileyecek tüm sıvılar detaylı olarak incelenir ve yenilenir.
- Fren Sistemi Bakımı
Frenler aracın güvenliğinden sorumlu en önemli parçalarıdır. Periyodik bakım sırasında fren balataları, hidrolik ve fren boruları olmak üzere tüm fren sistemi unsurlar kontrol edilir ve bakımı yapılır.
- Far Ayarı Ve Aydınlatmaların Kontrolü
Güvenli bir sürüş için aracın en önemli sistemlerinden bir diğeri far ve aydınlatmalardır. Sürücülerin güvenliği açısından bu sistemlerin iyi çalışır durumda olduğundan emin olmak gerekir. Bu nedenle periyodik bakım sırasında tüm far ve aydınlatmanın doğru ayarlarda olup olmadığı kontrol edilerek gerekli ayarlamalar yapılır.